Şehriyeli tavuk çorbası
HEE çorbasız sofra olur mu? Olur ama nereye kadar? Arada bir olsa da canımız çorba çeker. Şehriyeli tavuk çorbasını yapsak mı? Ne dersiniz?...
https://mutfakmisafiri.blogspot.com/2014/03/sehrieli-tavuk-corbasi.html
HEE çorbasız sofra olur mu? Olur ama nereye kadar? Arada bir olsa da canımız çorba çeker. Şehriyeli tavuk çorbasını yapsak mı? Ne dersiniz?
malzemeler:
1-1,5 l tavuk suyu
1 kaşık domates salçası
1 cay bardağı kadar tel şehriye
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı kara biber
tavuk suyunda ki tavuk etleri
yapılış:
Her şey den önce bize tavuk suyu lazım. Ben tavuk pişirirsem, derisiz butlar ve göğüsten yemeği yaparım, kalan bütün parçaları ve deriyi haşlarım. Haşlarken muhakkak 1-2 havuç, 1 soğan ve varsa eğer 1 parça kereviz koyarım ve köpüğü oluşunca toplarım. Sonra et pişene kadar bırakırım. Hazır olunca, 2 bardak suyundan sade pilav veya mısırlı pilav için ayırırım, kalan suyu ve ayıklanmış etleri çorbaya koyarım, kemikleri ve deriyi dışarıda ki pisilere veririm (benim evimde kimse deriyi sevmiyor :), eğer o gün rus salatası yapmaya düşünmüyorsam, havuçları yerim ve soğanı çöpe atarım.
Şimdii. . . Tavuk suyu ve haşlanmış et varsa çorbasını yapmaya başlayalım.
Kullanacağımız tencere içerisinde 1 kaşık sıvı yağ ve salça koyalım ve 3-4 dakika, salçanın kokusunu çıkana kadar, kavuralım.
Üzerine süzülmüş tavuk suyu ve ayıklanmış tavuk eti koyalım ve kaynamaya bekleriz.
Kaynamaya başlayınca tel şehriyeyi de ekleyip, 3-4 kez fokurdamaya bırakıp ateşi söndürelim.
5-10 dakika sonra tadına bakarak tuz ve karabiber ayarlamayı yaparız ve servis yaparken muhakkak yanına limon götürürüz.
Tel şehriye fazla kaynıyorsa hamurlaşıyor ve bir kaç saat sonra o çorbadan içmek istesek hem görüntü hem tat olarak aynı kalmaz. O niçin sadece 3-4 fokurdamalar yeter. Sonra kendine yeteri kadar su çeker ve bir iki gün aynı kalır.
Bu benim yaptığım çorba.
Taktir sizin. Beğenenler gibi beğenmeyenler de olabilir :)