Ev fırınında domates salçası
Kolay iş değil evde domates salçasını yapmak ama hem parasal hemde sağlık açısında karlı çıkınca hanımların yapamadıkları bir şey yok diye d...
https://mutfakmisafiri.blogspot.com/2016/04/ev-firininda-domates-salcasi.html

Birisinden duydum ki ezik, çürük, pazarda satılamayan domatesten yapıyorlar bu salçayı. Yüzüm düştü ve bir daha satın almadım. Markette ki salçayı de çocuklar sevmiyorlar, artı içinde ne E' ler konulduğunu de bilemeyiz. Artık her yaz domates alıp ev ihtiyacını karşılayacak kadar salça yaparım. Domatesleri de sert ve etli (salata için) olanlardan seçerim. 1 lira fazla veriyorum ama 10 kg domatesten en azından 3 kg salça çıkıyor. Yumuşak domates kullanıldığında anca 1 kg civarına olur. Bir de unutmayalım küçük paşamı eğlencesi kardır.
Malzemeler:
10 kg etli ve olgunlaşmış domates
150 g salamura tuzu

Başlayalım:
Salça yapacağım günü benim paşam çok eğleniyor zira domatesleri çekme işi ona ait oluyor. Ben doğruyorum, o makineden çekiyor.
Kıyma makinesi veya robot olmadan de olur ama süzme sırası gelince daha kolay olur domatesler çekilmiş olunca.




10 kg domates kullanarak benim 3 kg civarına salçam oluyor ama bu miktar domateslerin çeşidine bağlı. Ben etli domateslerden tercih ediyorum. Hem daha çabuk suyunu buharlaşıyur hemde daha fazla salçam oluyor.