Krep
Ben krepi hep göz kararıyla yaparım. Annemde öyle gördüm, bende öyle yapıyorum. Arkadaşım için bir gün özel olarak ölçüleri ve fotoğrafları ...
https://mutfakmisafiri.blogspot.com/2014/03/krep.html
Ben krepi hep göz kararıyla yaparım. Annemde öyle gördüm, bende öyle yapıyorum. Arkadaşım için bir gün özel olarak ölçüleri ve fotoğrafları aldım ve kendisi bloğuma bakarak inşallah krep yapabilecek. İsmini de söyleyim, gurur duysun: Mihrace :)
malzemeler:
2 tane yumurta
100 ml sıvı yağ (1 çay bardak)
200 gr un
300 ml süt (3 çay bardak)
1 fiske tuz
1 kaşık şeker
yapılışı:
Sıvı yağı miktarından yarısını ayıralım ve kalan bütün malzemeleri mikserle karıştırarak akışkan bir harcı oluşturuluyor (henüz katılaşmamış bir muhallebi kıvamı diyebilirim).
Krep tavamız varsa ateşe koyarız, yoksa herhangi bir tava işimize yarar. Bir az ısındıktan sonra ateşten almadan kalan 50 ml sıvı yağ döküyoruz. Yağı iyicene ısındıktan sonra kulplu bir bardağa boşaltırız, tavamızın dibine kalan yağı krepimiz yapışmaması sağlayacak. Tabi ki bardak kulplu olmasını de farz değil ama 3-4 krep pişirdikten sonra bardak ısınacak ve ellerimizi yakacak.
Yağda boşaltılmış tavaya yarım kepçe krep harcından koyup tavayı eğriterek tüm dibini kaplamaya dikkat etmemiz lazım. Harcı döktüğümüz zaman tava cızırdatması gerek. Koyduğumuz miktar fazla olursa fazlalığı hemen harç kabına dökebiliriz, az olursa bir kaç damla daha ekleyebiliriz.
malzemeler:
2 tane yumurta
100 ml sıvı yağ (1 çay bardak)
200 gr un
300 ml süt (3 çay bardak)
1 fiske tuz
1 kaşık şeker
yapılışı:
Sıvı yağı miktarından yarısını ayıralım ve kalan bütün malzemeleri mikserle karıştırarak akışkan bir harcı oluşturuluyor (henüz katılaşmamış bir muhallebi kıvamı diyebilirim).
Krep tavamız varsa ateşe koyarız, yoksa herhangi bir tava işimize yarar. Bir az ısındıktan sonra ateşten almadan kalan 50 ml sıvı yağ döküyoruz. Yağı iyicene ısındıktan sonra kulplu bir bardağa boşaltırız, tavamızın dibine kalan yağı krepimiz yapışmaması sağlayacak. Tabi ki bardak kulplu olmasını de farz değil ama 3-4 krep pişirdikten sonra bardak ısınacak ve ellerimizi yakacak.
Yağda boşaltılmış tavaya yarım kepçe krep harcından koyup tavayı eğriterek tüm dibini kaplamaya dikkat etmemiz lazım. Harcı döktüğümüz zaman tava cızırdatması gerek. Koyduğumuz miktar fazla olursa fazlalığı hemen harç kabına dökebiliriz, az olursa bir kaç damla daha ekleyebiliriz.
2-3 dakika sonra tavayı sallayarak krep piştiğini bakarız. Kaymıyorsa ya ortasını pişmemiş yada yapışmış olabilir. Tahta bir spatula yardımıyla açıp çevirebiliriz. Tabi ki bir kaç deneme den sonra havada atarak de çevirebileceksiniz. Ben büyük paşalarıma krep atmasını öğrettim bile :)
Her iki tarafta piştikten sonra tabağa çeviririz ve bir daha aynı işlem harç bitene kadar tekrar ederiz. Bana bu harçtan 12 tane büyük krep çıktı. Üst üste koyarsanız buhardan yumuşar ama benimkiler asla tabağından 2 tane buluşmuyor. Biri pişerse anında yok olur.
İçine istediğiniz şeyi sürdükten sonra ( peynir, reçel, marmelat, bal, çikolata vs ) katlayarak veya rulo yaparak yiyebilirsiniz. Misafirlere yaparsanız üzerinde pudra şekeri serperek daha havalı bir görünüm vermiş olursunuz.
Tuzlu yaparsanız çok güzel bir meze menünüze girebilir. Tatlı veya tuzlu güzel ve tam bir kahvaltı çeşidi oluşuyor.
Tuzlu yaparsanız çok güzel bir meze menünüze girebilir. Tatlı veya tuzlu güzel ve tam bir kahvaltı çeşidi oluşuyor.