Loading...

Hindi et füme

Küçük şehirlere pek bulunmaz bu çeşit et (füme, isli veya dumanlanmış de denir) o niçin ben kendi yöntemimle yapmaya başladım. Aromasını...

Küçük şehirlere pek bulunmaz bu çeşit et (füme, isli veya dumanlanmış de denir) o niçin ben kendi yöntemimle yapmaya başladım. Aromasını ayarlayabildim için satılanlardan daha güzel yaparım diyebilirim :) 

Resimleri yapmak için bu sefer hindi but füme yaptım ama her hangi bir dana veya kuzu etinden olabilirdi. Ben yaparken etleri ayırt etmedim ve hepsi bir birinden güzel oldu ama fark ettim ki et bir az yağlı olunca daha yumuşacık oluyor. Bonfile gibi yağsız etler azcık kuruyor gibi. Ama yağlı dediysem etin içinde ki yağı demek istedim, kasları çeviren derileri ayıklamanız gerek.
Şimdi eti 7-10 gün tuzlamamız lazım. Ya bol tuz serpip üzerinde bir ağırlıkla bastırılıp tutacağız ki suyunu çıksın ve eti pişsin ( somon füme de gösterdim yöntemi ette de uygulayabiliriz). Ya da eti salamuraya yatırırız. Salamura yapmak için bir litre suya 2 kaşık tuz koyup çözülene kadar karıştırırız, içinde de sevdiğimiz baharatlar koyabiliriz. Ben kekik, defne yaprağı, kereviz yaprağı, karabiber ve sarımsak koymaya seviyorum ama kırmızı pul biber, kimyon, yenibahar veya başka baharatlar de olabilir.
7-10 gün boyunca etleri salamuraya tamamen içinde durması lazım ve günde en azından bir kere çevirelim. Bu zamanda etlerin dokusu değişiyor, elimizde çiğ et dokusu yerine pişmiş et dokusu hissedeceğiz ve etin ortasında bir bıçak saplarsak kan çıkmaması gerek ve rengi de pişmiş et rengine dönecek. O zaman eti salamuradan çıkartabiliriz ve serin bir yerde (balkon, bodrum) suyunu süzülmesi için asmalıyız. Çok tuz çekmeyecek ama tadına bakabilirsiniz ve fazla tuz geldiyse eğer, 3-4 saat soğuk su içinde tuzu azalmasını sağlayabilirsiniz.
Suyunu süzüldükten sonra etleri dumanlamaya başlayabiliriz.
Somon füme de anlattım gibi ben eski bir fırından faydalanıyorum ama mangal veya sadece kullanılmayan bir alüminyum tepsi ve bir karton kutusundan yapabiliriz. Günde en azından 2-3 kere odun ateşinden çıkan dumanın içinde etleri 3-4 gün isleme yaparız. 

Arada tadına bakarak istediğimiz aroması kazandıktan sonra etleri tüketmeye hazır. Ben dumanlama işlemi bittikten sonra etleri bir kere soğuk su ile yıkıyorum ki fazla karbon diyoksit kalmasın.
Bu şekilde hazırlanmış et çiğ olarak de yiyebiliriz veya tavada az sıvı yağı ile ısıtıp aromasını bir az daha arttırabiliriz.

Kış günlerine balkonda tutabiliriz, buz dolaba koymamıza gerek yok. Buz dolaba saklarsanız, kapalı bir kutuda tutmanıza fayda var, yoksa is kokusu bütün yemeklerinize sığınır.
Atıştırmalar 5936501642288500493

Yorum Gönder

emo-but-icon

Ana Sayfa item

Translate

Bumerang - Yazarkafe
En İyi Tarif Blogları
Yemek tarifleri

Top 5

Rasgele tarifler