Portakalli kestaneli hindi dolmasi
Yıl boyunca hindi pişirmem ama yıl başı gelince çocuklar muhakkak alırlar. Geçen sene de büyük paşam kocaman bir tane aldı. Sekiz kiloluk b...
https://mutfakmisafiri.blogspot.com/2014/03/portakalli-kestaneli-hindi-dolmasi.html
Yıl boyunca hindi pişirmem ama yıl başı gelince çocuklar muhakkak alırlar. Geçen sene de büyük paşam kocaman bir tane aldı. Sekiz kiloluk bir hindiyle ne yapayım ben? Üstelik yılbaşı hazırlıkları büyük ölçüde bitmiştir :(
Tamam, karar verdim. Butları ayırdım ve hindi füme yapmak için sakladım, kanatları bir poşete derin dondurucuda hindi çorbasını olmaya zamanı beklediler kalan gövde, göğüslerle beraber, çocuklara hindi dolmasını yaptım.
Bakalım dolmayı nasıl yapabiliriz.
malzemeler:
2 büyük bardak pilavlık pirinç
3 kaşık sıvı yağ
1 tane havuç
1 tane kuru soğan
40 gr dolmalık fıstık ( 1 küçük paket)
2 kaşık kuş üzümü
25 tane kestane
2 tane portakal
2 tane defne yaprağı
1 kaşık bal
3 kaşık soya sosu
3-4 kaşık susam
tuz, karabiber, kuru nane
ve tabi ki 1 tane hindi
yapılış:
Pirinci ılık tuzlu suya ıslatmaya koyduktan sonra kestanelere ilgileniyoruz.
Yıkadıktan sonra kestaneleri tarifine göre pişirelim, kabukları soyalım ve en güzelerden 15 tane ayıralım, kalan 10 tane iç pilavına katmak üzere yarıya veya daha küçük parçalara keselim.
Dolmalık fıstığı kızgın yağına kararmaya başlayana kadar kavuruyoruz.
Bu arada soğanı soyup yemeklik şekilde doğrayalım, havucu de soyup rendenin ince tarafından rendeleyelim ve ikisini dolmalık fıstıkların yanına atıp bir tatlı kaşık tuzla birlikte kavurmaya devam ediyoruz.
Yıkanmış ve süzülmüş pirinci de üstünde ekleyip pirinci şeffaflaşana kadar karıştırıp kavuruyoruz . Bir bardak sıcak su koyup tencerenin kapağını kapattıp kısa ateşte 5 dakika pişiriyoruz. Pirinci tamamen pişmemesi gerek ki hindinin içinde lapa oluşmasın.
Bu harçla temizlenmiş hindiyi bastırmadan dolduracağız.
(Benim hindiye bakmayın butları ve kanatları olmayışına. Onları de bıraksaydım bir hafta yiyecektik galiba :) O niçin derisi kesmeden butları çıkartım(deriyi de kesseydim harcı deliklerden çıkardı). Kanatlara öyle bir riski olmadığı için, onları deriyle birlikte kestim. Hem öyle çorba daha lezzetli olacağını düşündüm.)
Doldurulmuş olduğu hindinin derisini iplikle dikebiliriz veya, benim yaptığım gibi, kürdanlarla tutturabiliriz.
Üzerine süreceğimiz sosu hazırlamak için bir tane portakalın suyu sıkıyoruz, bal ve soya sosu ile karıştırıyoruz. Karabiber ve kuru nane ekleyelim ve karıştıralım.
Hindi ile birlikte termometre ve fırın poşeti geldi ise termometreyi tarifine göre takıp hindiyi poşete koyarız. Poşet yoksa büyük bir tepsi kullanabiliriz ama en azından 2 saat üstünde pişirme kağıtla örterek pişireceğiz.
benim poşetim vardı o niçin poşete koydum, üzerinde kalan sosu, defne yaprakları, ayırdım kestaneleri ve bir portakal dilimleyip attım.
Poşeti kapatalım, bıçak ucuyla 4-5 tane delik açalım ve bir tepsiye koyup fırına sokabiliriz. 180-190 derecede benimki 3 saate pişti. Hindinin büyüklüğüne göre tabiki bu rakam değişir. Termometre yoksa, nar gibi kızarana kadar pişirilir.
İnanın ki hindiyi hazırlayıp pişirmek tarifini yazmaktan daha kolay oldu :)
Ama zor olsa da sene de bir kere uğraşmaya değer.