Zeytinyağlı beyaz lahana yemeği
Kış boyunca lahana yemekleri severek pişirip yiyoruz. Dolma sarmak için çok vaktim olmaz ama lahanadan sadece dolmasını yapılmaz. Başka yem...
https://mutfakmisafiri.blogspot.com/2014/02/zeytinyagl-beyaz-lahana-yemegi.html

malzemeler:
1 tane küçük lahana (benimki 1,5 kg idi)
3-4 kaşık sıvı yağ
1 avuç kuru domates (yoksa 2 doğranmış domates veya 1 kaşık salça)
2 defne yaprağı
1/2 çay kaşık kekik
1 tatlı kaşık tuz
yapılış:
Lahanayı yıkamaya gerek olmuyor. Sadece üst yaprakları ayırıp atacağız, zira lahananın yaprakları sıkı olduğu için aralarına tozlar girmez.

Çamaşırlar çitileceğimiz gibi suyunu çıkana kadar ve hacmini yarıya azalana kadar ovalamamız lazım. Bu işlem lahanayı yumuşatıyor ve kavurma zamanı kısaltmayı yardım ediyor.
Ben lahana yemeğine soğan koymuyorum. Kullananlar vardır ama ben sevmiyorum. Siz koymak istiyorsanız önce soğanı kavurun sonra lahana ile devam edersiniz.

Suyu çektikten sonra doğranmış domatesleri veya salçayı, defne yaprakları, kekiği ve üzerine kaplayacak kadar su ekleyelim.
Suyu çektikten sonra sertliğine bakalım. Eğer biraz diri kaldı ise azıcık su ilave edebiliriz, ama genelde çabuk pişiyor.
Ateşi söndürdükten sonra defne yaprakları bulup çıkartmayı unutmuyoruz, yoksa acılaşıyorlar.

Sıcak yerseniz ve misafiriniz yoksa, yanında bir de sarımsak ısırmaya deneyin. Yemeğe katmayın, sadece yemekle beraber ısırın. Bana çok hoşuma gidiyor.