Loading...

Zeytinyağlı beyaz lahana yemeği

Kış boyunca lahana yemekleri severek pişirip yiyoruz. Dolma sarmak için çok vaktim olmaz ama lahanadan sadece dolmasını yapılmaz. Başka yem...

Kış boyunca lahana yemekleri severek pişirip yiyoruz. Dolma sarmak için çok vaktim olmaz ama lahanadan sadece dolmasını yapılmaz. Başka yemekler yaparak lahana da yenilebilir. En sık zeytinyağlısını yapıyorum. Zira sıcak veya soğuk, garnitür, meze veya ana yemek olarak de yenilebilir. Çok uğraştırıcı bir yemek de değil dir. Hazırlama aşamasında biraz emek ister, o kadar. 

malzemeler:

1 tane küçük lahana (benimki 1,5 kg idi)
3-4 kaşık sıvı yağ
1 avuç kuru domates (yoksa 2 doğranmış domates veya 1 kaşık salça)
2 defne yaprağı
1/2 çay kaşık kekik
1 tatlı kaşık tuz

yapılış:

Lahanayı yıkamaya gerek olmuyor. Sadece üst yaprakları ayırıp atacağız, zira lahananın yaprakları sıkı olduğu için aralarına tozlar girmez. 
Üst yaprakları attıktan sonra lahanamızı ince doğruyoruz ve üzerinde  1 tatlı kaşık tuz serperek ovuyoruz. 
Çamaşırlar çitileceğimiz gibi suyunu çıkana kadar ve hacmini yarıya azalana kadar ovalamamız lazım. Bu işlem lahanayı yumuşatıyor ve kavurma zamanı kısaltmayı yardım ediyor. 
Bir tencereye 3-4 kaşık sıvı yağ ısıttıktan sonra lahanayı de koyup kavurmaya başlıyoruz. 
Ben lahana yemeğine soğan koymuyorum. Kullananlar vardır ama ben sevmiyorum. Siz koymak istiyorsanız önce soğanı kavurun sonra lahana ile devam edersiniz. 
Lahananın çok çabuk dibi tutuyor, o yüzden kavurunca sürekli karıştırmamız gerek suyunu çekene kadar. 
 Suyu çektikten sonra doğranmış domatesleri veya salçayı, defne yaprakları, kekiği ve üzerine kaplayacak kadar su ekleyelim. 
Karıştırdıktan sonra kapağı kapatarak kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. 
Suyu çektikten sonra sertliğine bakalım. Eğer biraz diri kaldı ise azıcık su ilave edebiliriz, ama genelde çabuk pişiyor. 
Ateşi söndürdükten sonra defne yaprakları bulup çıkartmayı unutmuyoruz, yoksa acılaşıyorlar. 
İsterseniz suyu ile beraber yarım çay bardağı pirinç de ekleyebilirsiniz ama ben pirinçsiz seviyorum. 
Sıcak yerseniz ve misafiriniz yoksa, yanında bir de sarımsak ısırmaya deneyin. Yemeğe katmayın, sadece yemekle beraber ısırın. Bana çok hoşuma gidiyor. 
Garnitürler 1366454582789367037

Yorum Gönder

emo-but-icon

Ana Sayfa item

Translate

Bumerang - Yazarkafe
En İyi Tarif Blogları
Yemek tarifleri

Top 5

Rasgele tarifler