Patlicanlı meze ( zakuska )
Ben romen göçmenim ve çocukluğumu hatırlatan tatları kendi çocuklarıma tattırmaya çalışıyorum. Bu zakuska anneannem yapardı, annem bize y...
https://mutfakmisafiri.blogspot.com/2014/02/patlicanl-meze-zakuska.html
Bense şimdi vakitsizliğinden anca 3-4 kavanoz yaparım ve buzdolaba koyarım. Ama illaki yaparım.
malzemeler:
2 kg patlıcan
1 kg kırmızı tatlı biber (kapya biberi)
1 kg domates
700 gr kuru soğan
300 ml sıvı yağ ( 3 çay bardak)
2 defne yaprağı
3 tatlı kaşık tuz
yapılış:
Patlıcanlar ve biberler ateşte közlenir. Közleme işini bitene kadar kapalı olarak saklanır ve biraz soğuduktan sonra kabukları soyunur.
Domatesler ve soğanlar de soyunur ve bütün malzemeler bezeliye taneleri kadar küçük doğranır. Vaktiniz yoksa elektrikli doğrayıcılar dan yardım alabilirsiniz ama kıvamı daha püremsi olacak. Ben doğramaya tercih ediyorum.
Orta boy bir tencereye sıvı yağ kızdırılır ve doğranmış soğanları 1 tatlı kaşık tuzla yakmadan kavurulur.
Ardından kalan bütün malzemeler konulur ve dibe tutmadan dikkat ederek yaklaşık 2 saat pişirilir. Arada bir karıştırmaya vaktiniz yoksa 200 derecede fırında de koyabilirsiniz. Bu sefer ben fırına koydum ki televizyonda dizi başlıyordu. :)
Yaklaşık 2 saat sonra suyu çekip yağı üstüne çıkmaya başlıyor. Defne yaprakları çıkartmaya unutmadan ve zakuskayı soğutmadan kavanozlara koyup kapakları kapatalım. Soğuduktan sonra serin ve karanlık bir yerde konulur. Kavanoz açıldıktan sonra bitene kadar buzdolaba saklanır.
Yapan kesinlikle pişman olmaz ama benim önüme paşalarım öyle çıktığı sürece buzdolabımdan eksik etmem. :)) ☛