FIRINDA KIYMALI KAŞARLI PATATES
Patates yemekleri her halde hepimizin kurtarıcıları. Benim aklıma başka bir şey gelmeyince veya malzeme eksik olunca kesinlikle patates var...
https://mutfakmisafiri.blogspot.com/2014/02/firinda-kiymali-kasarli-patates.html
Patates yemekleri her halde hepimizin kurtarıcıları. Benim aklıma başka bir şey gelmeyince veya malzeme eksik olunca kesinlikle patates var diye onlara sarılıyorum. Çabuk pişiyor ve yanında bir şey koymazsam de severek yeniliyor. Zaten evde çocuklar varsa patates, makarna veya pilav pişirildiğinde sevinirler :)
malzemeler:
1 kg kadar patates
200 g kadar kıyma
1 tane soğan
1 kaşık salça
50 ml sıvı yağ (tereyağı de olabilir)
100 g kaşar
tuz, karabiber
yapılış:
Ilk olarak tabi ki patatesleri yıkayıp soymamız gerek. Soyduktan sonra de bir kere daha yıkarız ve elma dilimler halinde keselim.
Bir borcama veya fırın tepsimize 2-3 kaşık sıvı yağ koyduktan sonra dilimlenmiş patatesleri, biraz tuz, yarım çay bardağı su ve isteğinize göre kara biber ekleyip karıştıralım.
Fırına koymadan önce tepsinin üstüne bir alüminyum folyo veya pişirme kağıdı kaplayalım ki patatesler kızarmadan buharda pişsinler.
180-200ºC ısıtılmış fırınımızda 30-45 dakika da pişirelim (patatesler yumuşasıya kadar). Arada fırının kapağı açıp bir çatalla piştiklerini deneyebiliriz.
Patatesler fırında iken bizde kıyma harcı hazırlayabiliriz.
Bunun için soğanı soyup yıkadıktan sonra yemeklik şekilde incecik doğrayalım ve 1 kaşık yağı ve 1 tatlı kaşığı tuz ile beraber bir tavaya soteleşmeye koyuyoruz.
Soğanımız şeffaflaştıktan sonra kıymayı da ekleyip, karıştırarak kıymanın suyusunu çekene kadar kavuralım. Kıyma piştikten sonra 1 kaşık salçayı katıyoruz ve kokusu çıkınca 1/2 çay bardağı su döküp karıştırıyoruz.
Bir iki kere fokurdamaya bırakıp ateşi söndürebiliriz.
Bunlar da yumuşayınca tepsiyi fırından çıkaralım ve üstüne kıyma harcımızı döküyoruz.
Çok fazla karıştırmamaya özen göstermemiz lazım ki patatesler ezilmesin. Kıymaya koyduğumuz suyu patatesler emecek.
Kaşar peynir yerine başka peynir çeşitleri veya beşamel sosu de koyabilirsiniz.
Sofraya tepsi ile beraber getirilir ve misafirlerin önünde spatula ile servis yapılır.
Benden bu kadar. Gerisi size kalmış.