AȘURE
Aslında aşurenin tam bir tarifi yoktur. Aşure dini bir inanıştan temelini buluyoruz.İnanışa göre, Nuh peygamberin tufandan sonra gemide kal...
https://mutfakmisafiri.blogspot.com/2014/02/asure.html
Aslında aşurenin tam bir tarifi yoktur. Aşure dini bir inanıştan temelini buluyoruz.İnanışa göre, Nuh peygamberin tufandan sonra gemide kalan son malzemeleri karıştırarak yaptığı bir tatlıdır.
Bunu okuduğum zaman düşünmeden koyamadım: fasulyeyi ve nohudu ıslatmadan mi yapılmış ilk aşure? Tabi ki cevabı bulamadım ve ben bildiğim gibi yapıyorum.
Bunu okuduğum zaman düşünmeden koyamadım: fasulyeyi ve nohudu ıslatmadan mi yapılmış ilk aşure? Tabi ki cevabı bulamadım ve ben bildiğim gibi yapıyorum.
Şimdi Nuh peygamberin gemisinde bulunduğu son malzemeler listesi elimize geçmedi için aşurenin tarifi yok. Ama temel olarak kuru baklagiller, kuru meyve, su şeker ve kuru yemiş kullanılıyor.
malzemeler:
1 kg aşurelik buğday
1/2 kg kuru fasulye
1/2 kg nohut
400 g kuru incir
400 g kuru kayısı
100 g kuş üzümü
1 çubuk vanilya
7-8 tane karanfil
1kg şeker
700 g üzüm pekmezi
300 g harnup pekmezi
2 tane elma
2 portakal kabuğu
1 limon kabuğu
kurbandan kalan 1 kaşık kavrulmuş et
süslemek için:
tarçın
susam
nar
kuru yemiş (fındık, fıstık, badem, ceviz, hindistan cevizi.
yapılış:
Aşure yaparken, genelde malzemeleri bir gün önceden hazırlarım. Sabah, işe gitmeden önce, fasulyeyi ve nohudu sıcak suya ıslanmasını için koyarım, akşam yemekten sonra düdüklü tencereye koyup haşlarım. Haşlama suyuna 1 tatlı kaşık tuz atıyorum ki yemeğinin tadı ortaya çıksın. Haşladıktan sonra (ilk buharı çıktıktan sonra fasulye 20 dakika, nohut 30 dakika), kaynadığı suyunu dökerim ve daha küçük tencereye koyup, ağızı naylon folyo ile kapatırım. Tencerenin kapağı olsa da ben naylon kullanırım ki hava hiç bir şekilde girmesin. Buğdayı de güzelce yıkadıktan sonra düdüklü ye koyarım (ona da 1 tatlı kaşık tuz ekledikten sonra) ve bolca su ekleyip 10 dakika kaynatsam yeterli oluyor. Ateşi söndürdükten sonra düdüklü tencerenin kapağı açmadan bırakıyorum.
İnciri sıcak suda kaplayacak şekilde şişirmeye bıraktıktan sonra, kuru kayısı küçük küpler halinde doğruyorum ve kuru yemişleri kullanıma hazır hale getiriyorum. Bu arada incirleri de şişirip olur ve onları da küp şekilde kesiyorum. Her şeyi hazır olunca yatmaya gidebilirim zira ertesi gün yarım saat daha erken kalkacağım.
İkinci gün kalkıp kalkmaz hemen buğdayın tenceresi açıyorum ve iyicene şişmiş olan buğdayı kocaman bir tencereye (aşureye özel) aktarıyorum. Üzerine 2-3 litre su ekleyip kaynatmaya başlıyorum. İçinde vanilya (uzunluğundan yarıya kesilmiş olsun ki tohumları suya dağılsın), portakal ve limon kabukları eklemeye unutmuyorum.
Aşureyi arada bir karıştırmamız gerek, hem dibi tutmasın diye, hemde buğdayın nişastasını suya karışsın ve aşuremiz koyulaşsın.
15-20 dakika sonra, suyu koyulaşmaya başlayınca, nohudu, fasulye, kuru kayısı, küçük küçük kestiğimiz elmaları ve kuş üzümü ekleyebiliriz. Gerekirse biraz kaynar su dökelim, çok koyu oldu ise.
Bir 15-20 dakika daha, arada karıştırarak, kanatalım ve malzemeler eşit olarak dağılınca, yani tencerenin dibine düşmeyip de yüzüne de görünüyorlarsa, şekeri ve pekmezi ekliyoruz.
Şeker eridikten sonra tadını bakarak ayarlayabiliriz. Eğer pekmezli yapmak istemiyorsanız, pekmez yerine şeker katarsınız olur biter. Tabi kıvamı de kaynar su ile ayarlarsınız ve soğuyunca koyulaşacağını gözden kaçırmayınız.
Burada aşureye kurbandan kalan birkaç parça kavrulmuş eti de katılıyor. Bende aşureyi piştikten sonra katıyorum. Gelenekseli yaşatmak için.