Büyük tren yaş pastası
İstedim ki paşalarım yıllar sonra güzel hatıralar anımsayabilsinler. Doğum günleri o niçin çok görselli yapmaya çalıştım. Şimdi o fotoğrafla...
https://mutfakmisafiri.blogspot.com/2016/05/buyuk-tren-yas-pastas.html

Ola ki yapmayı düşünenler var ise çok zor olmayan bir fikir vermeye çalışacağım. Tren pasta. Kişi sayısına göre vagon sayısı ayarlayabilirsiniz.
Çok zor değil dedim ama sanmayın ki kolay demek istedim. Ben bu pastaya 3 gün boyunca uğraştım ama işe de giderek.
Vereceğim tarif büyük siyah dikdörtgen fırın tepsisi için. Bir tepsiden 2 vagon yapılabilir, veya 1 lokomotif ve bir vagon. Ona göre siz malzemeleri ayarlarsınız.
malzemeler (2 vagonluk):
kek:
6 yumurta
250 g şeker
120 g un
130 g nişasta
krema:
400 ml süt kreması
400 g çikolata (bitter veya sütlü)
süslemek için:
1 paket toz krem şanti
paketin arkasında yazdığı kadar süt
gıda boyası (eğer yoksa benim yaptıklarımı devamı okuyun)
yapılış:
En önemli malzeme yazmadım zira yoksa bu makaleyi okumazdınız. En çok cesaret lazım. Öbürler olmayınca başka şeylerle değiştirebiliriz ama cesaret yoksa hiç bir şey yapamayız.

Yumurtaların akını ayırıp küvetlice köpürtmemiz gerek. Ne kadar çok çırparsak, hamurumuz o kadar güzel olacak. Bıçakla dilim kesebileceğiz kadar sert olmalı.

Bu sefer 2-3 dakika karıştırsak yeterli olacak, sadece şekeri eşit dağılana kadar. Şekerden sonra yumurta sarıları de koyabiliriz ve yine karıştırıyoruz 1-2 dakika.





Şimdi alalım hamurumuzu ve altından kağıdı çıkarttıktan sonra önce ikiye keselim sonra her parça dörde bölelim. Öyle her vagon için 4 kat hamurumuzu olacak. Vagonların uzunluğu tepsinin uzunluğun yarısını olacak, genişliği de tepsinin çeyreği kadar.
Sıkılmadıysanız kremasını yapmaya başlayabiliriz. Krema olarak ben çikolatalı ganajı çok seviyorum ve oldukça sık olarak kullanıyorum. Bir tencereye 200 ml süt kremasını ısıtmaya koyuyorum ve kaynamadan önce parçalanmış 200 g çikolatayı dahil ediyorum.

Çikolatamız eridikten sonra mikserle veya el çırpıcıyla iyicene karıştırıyoruz ve ılıyınca derin dondurucuya 1-2 saatte kaldırıyoruz.

Şimdi kremanın en güzel zamanı geliyor ama aynı zamanda mikserimiz için en tehlikeli an.

İnşallah mikserinizi dayanıklıdır zira ben pastanın yarısındayken komşulara mikser aramaya çıktım.

Çıkan krema bir vagona tam geldi. Göz kararı dörde bölüyoruz ve dört parça hamuru üç bölüm krema ile üst üstte birleştiriyoruz. Dördüncü bölüm ise dış tarafına sürüyoruz. Bir poşete örterek buzdolabına en azında 2-3 saat koyabiliriz şimdilik. Pastamızı bitişinde vagonları daha kolay taşıyabilmek için her vagonu birer kağıt parçasını üstüne koyabiliriz.
Evet. Bu da bitti. Şimdi süsleme ve birleştirme kaldı. Gıda boyanız varsa, işiniz kolay. Krem şantiye azcık gıda boyası katıp vagonları boyamayı yapabilirsiniz. Bende vardı ama pastayı anaokulunda ki çocuklar yediler diye kullanmayı korktum. En iyisi doğal renkler diye düşündüm ve bakın nasıl elde ettim.
Lila rengi için:
Bir parça kırmızı lahana az suda rengini çıkana kadar haşladım.

O süt karışımıyla krem şantiyi çırparak lila rengi aldı.
Pembe için iş kolay:



Bir çay kaşığı ucuna kadar safran suda

O suyun üzerine çay bardağı dolduracak kadar süt ilave ederek krem şantiyi çırptım. Benim en sevdiğim rengi bu oldu.

Ben ısırgan otu yaprakları kaynatarak yaptım.
Ama bu sefer suyu kullanmadım zira kahve rengi çirkin bir şey oldu.

Bu renk ıspanak veya herhangi yenilebilen ve acı olmayan yapraklardan yapılabilir.

Bir çay kaşık kadar zerdeçal direkt süte kaynatarak, süzdükten sonraki sütü kullandım.

Bir tık daha açık olmasını isterdim.


Nasıl olduğunu bilmem ama lokomotifin yapım fotoğrafları çekmemişim ama belli oluyor. Bu sefer çukur açmıyoruz, bir kat hamur ve altında ki krema uzunluğun 2/3 kesip, kesilmemiş parça üzerine yapıştırıyoruz. Bunu de zevkinize göre vagonlardan kalan krem şanti ile süslüyorsunuz.
Bu kadar uzun bir pasta için tepsi bulunmadığına göre onu de biz yapmalıyız. ben buz dolabı kolisini alıp, kartonu istediğim büyüklüğünde bükerek koli bandı ile yapıştırdım. 3-4 kat karton trenimizin ağırlığı taşıyacak. Her tarafta alüminyum folyo ile giydirdikten sonra trenimizi koyabiliriz. Burada dikkat edeceğimiz nokta şu ki tepsinin genişliği kapının genişliğini geçmesin yoksa tren mutfaktan çıkartamayız.
