Düdüklü tencerede etli kuru fasulye çorbası
Yaygın yemeklerinden biri de kuru fasulye dir. Bir çok yemekler yapılabilir kuru fasulye den ve hepsi çok seviliyor. Kuru fasulye çorbasını...
https://mutfakmisafiri.blogspot.com/2014/03/etli-kuru-fasulye-corbasi.html
Yaygın yemeklerinden biri de kuru fasulye dir. Bir çok yemekler yapılabilir kuru fasulye den ve hepsi çok seviliyor. Kuru fasulye çorbasını etlisini veya etsizi de yapılır. Ben burda düdüklü tencerede etli olanı göstereceğim.
malzemeler:
1/2 kg kuru fasulye
1-2 tane etli dana kemiği ( yoksa 300 gr dana kuşbaşı)
1 tane soğan
1 tane havuç
1 kaşık domates salçası (veya 3-4 tane rendelenmiş domates)
3-4 kaşık sıvı yağ
yapılış:
Ben miktarları verdim ama en güzel yemekler el ayarı ve göz kararı ile yapılır. Benim ölçüm avuç tur. Kişi başına birer avuç kuru fasulye hesap yapıyorum çünkü bir yemek tabağına yaklaşık bir avuç kadar tane girer. Fazla yaparsam de ikinci gün yiyen olmaz.
Ölçtüğümüz kuru fasulyeleri akşamdan yıkayıp, ılık suda ıslanmalarına koyalım. Veya en azından 8-10 saat suda kalması lazımdır.
Düdüklü tencereye sıvı yağı kızdırıp, üstünde yemeklik doğradığımız soğanı ve yarım çay kaşık tuz kavurmaya başlayalım. Havucu soyup rendenin kalın tarafından rendeleyelim ve soğanlarla birlikte rengini çıkana kadar kavuralım.
Havucun rengini çıkınca kemikleri veya kuş başı etleri ve salçayı veya domatesleri koyup et beyazlaşana kadar kavurmaya devam ediyoruz.
Üstünde yeteri kadar su koyup kaynamaya bırakalım. Su kaynadıktan sonra suyun süzülmüş fasulye taneleri de ekleyelim ve tencerenin kapağı kapatıyoruz.
Supaptan buhar çıkmaya başladığı andan itibaren 30-40 dakika pişirmeye bekleyelim. Bu arada bizde boş durmayalım ve pilavsız fasulye çorbası olmaz diye onu hazırlarız.
Piştikten sonra kemikleri çıkartıp etleri ayıklamaya kaldı. Ve servis ederken tabi ki yanında olmazsa olmazı sade pilavın hazır olması gerek.
Ben öyle yapıyorum.