Mayalı hamurlu soganlı börek
Tam benlik bir börek. En çok sevdim soğanlı, pırasalı veya patatesli börekler. Burda soğanlı olanı göstereceğim. malzemeler: 700 g...
https://mutfakmisafiri.blogspot.com/2014/02/mayali-hamurlu-soganli-borek.html
Tam benlik bir börek. En çok sevdim soğanlı, pırasalı veya patatesli börekler. Burda soğanlı olanı göstereceğim.
malzemeler:
700 gr un
500 ml sut
1 kaşık kuru maya
11 kaşık sıvı yağ
1 tatlı kaşık şeker
1 tatlı kaşık tuz
içi için:
15 tane kuru soğan ( içi daha dolgulu isterseniz, artırabilirsiniz)
1 çay kaşık tuz
1 çay kaşık taze öğütülmüş kara biber
2 kaşık sıvı yağ
yapılış:
Yarım bardak ılık sütte şekeri ve kuru mayayı çözelim. Sıvı yağı, tuzu ve son olarak azar azar unu ekleyip bir hamur yoğuralım.
Hamuru 40-45 dakika örtülü olarak mayalanmaya bırakalım ve biz içi harcını yapmaya başlayalım.
Soğanları soyup, juliyen doğrayalım ( ince yarım ay şeklinde yani) ve tuz ve karabiber eşliğinde sarı rengini alana kadar yağda kavuralım.
Bir az soğumaya bırakalım ve bu arada hamura bakalım. Mayalanmış hamuru ikiye bölelim ve ayrı ayrı açalım.
Yağlanmış fırın tepsiye açalım ve üzerinde açılmış 1 parça hamur kaplayalım ve üzerinde soğan harcı yayalım.
İkinci hamurla kapatalım. en son yer yer çatalı batırıyoruz lazım ki buhar çıksın.
Üzerinde sadece yumurta sarısı veya 1 tam yumurta karıştırıp sürelim ve börek fırına girmeye hazır oluyor.
175 derecede üzerine kızarana kadar pişiriliyor. Fırından çıkartmadan önce ben bir de kaşar peynir rendeleyip söndürülmüş fırınında eriyene kadar bırakıyorum.
Nefis görünüyor, değil mi?