POLENTA ( MAMALIGA )
İtalya da polenta ve Romanya da mamaliga ismiyle tanıyan, mısır unu ile yapılan bir yiyecek tir. Ekmek yerine özelikle balıklar, dolmalar, s...
https://mutfakmisafiri.blogspot.com/2014/01/polenta-mamaliga.html

Yapıma geçelim
malzemeler:
250 gr mısır unu
750 ml su
1 tatlı kaşık tuz
yapılış:
Fark etiyseniz bir bölüm mısır ununa üç bölüm su kullanıyoruz. Bunu genel olarak söyledim. Mısır unun miktarı kalitesine göre bir az oynayabilir.
Bir tencereye suyu ve tuzu koyalım ve üzerinde bir avuç mısır unu atarak karıştıralım.
Kaynamaya başlayınca devamlı karıştırarak mısır unu azar azar ekleyelim. Çok sık ekleme yapmayalım ki mısır unun pişmek için vakit lazım.
Katılaşmaya başlayınca karıştırma teli yetersiz kalacak ve o zaman önceden hazırladık odun bir sopa kullanmaya gerekecek. Romanya da bu iş için özel sopalar satılıyor (fakaletz), ben bunun için pazardan aldığım bir süpürgenin sapından bir 50 cm kestim ve şimdi hem mamaligayı çevirmek hemde hamur açmak için kullanıyorum. :)
Evet biraz uğraştırıcı bir iş ama uğraşmaya değer.
Avuç avuç eklediğimiz mısır unun ardından iyicene çevirmemiz lazım. Topak topak oluşmaya izin verirsek çok zor açılır.
Bağlanmaya başlayınca belli oluyor. Yapışkanlık kaybolacak ve mamaligamız ortada toparlanacak. Bu aşamada sopayı çevirmeye çok zorlanır. Hala aklımda dedem sopayı çevirince anne annem tencereyi tutardı.
Şimdi soğuk suya ıslattığımız bir kaşıkla tencerenin duvarlarından ve sopanın üstünden toparlayabildiğimiz kadar toparlayalım. Üstünü de düzeltelim ve ters olarak çevirelim.