Tarhana unu
Yaz günleri azalınca, önümüzde nasıl bir kış olacağını bilemediğimiz için her şeye hazır olmalıyız. Şimdi ucuz ve bol sebze bulunurken kışlı...
https://mutfakmisafiri.blogspot.com/2014/09/tarhana-unu.html

olmazsa olmazları:
1 kg yoğurt
1 kg kırmızı biber
1 kg domates
1 kg soğan
1 demet maydanoz
3-4 kaşık kuru nane (veya 1 bağ taze nane iyice kıyılmış)
1 su bardak tuz
3-4 kg un
1 kaşık kuru maya
ne ve nasıl yapacağız:
Benim saydığım malzemelerin dışında ne koyacağınız size kaldı. Ben fazladan 500 gr haşlanmış nohut, 500 gr haşlanmış mercimek, 500 gr mısır unu, 2 tane kereviz ve 4 tane havuç (hepsi rendenin küçük tarafından rendeledim) ve 2 baş sarımsak (iyice ezilmiş) koydum. Ayrıca kekik ekleyecektim ama unuttum.
Yoğurdu süzgece koyup 10 dakika bekleterek 1 bardak kadar suyusundan kurtulmuş oldum.

Hepsini robottan çektikten sonra, unumuzu eklemeye başlıyoruz ve ekmek hamuruna benzeyen bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.


Hamur gün geçtikçe kabarmaya bırakıp biraz cıvıklaşacak.

Bu iş için temiz bir masa örtüsü, çarşaf veya büyükçe bir bez parçası ve hava alabilecek bir yerimiz olması gerek.
Ben masa örtüsü balkonuma serdim ve kaşık kaşık tarhanayı yaydım.
Bu aşamada benimki gibi bir yardımcınız varsa belki daha çabuk bitirebilirsiniz (ama çokta emin olmayın).
Bütün tarhanayı yaydıktan sonra, camları ve kapıları açık koyarsanız (cereyan olsun) daha çabuk kuruyacak.
Üst kısmı biraz kuruyunca (5-6 saat sonra) elimizle alıp ters çevirelim ve öbür tarafını kurumasını sağlayacağız.


Eğer fazla kuru oldu ise robottan de geçirebiliriz.
Elde ettiğimiz toz tarhanamızı bir tepsiye veya kuru bir beze 1-2 gün ara sıra havalandırarak tamamen kurutmamız gerek.

Saydım malzemelerden bana 5,5 kg kuru tarhana çıktı, herkese bir pişirmelik kadar dağıttıktan sonra elimde kalanı 2 kg. Bunu de ailece afiyetle içeceğiz inşallah.